12 PERKARA YANG KITA TIDAK TAHU TENTANG CUKA KURMA | TAMAN PERTANIAN UNIVERSITI
» ARTIKEL » 12 PERKARA YANG KITA TIDAK TAHU TENTANG CUKA KURMA

12 PERKARA YANG KITA TIDAK TAHU TENTANG CUKA KURMA

12 PERKARA YANG KITA TIDAK TAHU TENTANG CUKA KURMA

Cuka biasanya digunakan dalam masakan , industry, perubatan, kegunaan domestic dan sebagainya. Buah-buahan yang biasa dijadikan cuka ialah anggur, tin, epal, pir , kurma dan lain-lain.   Kini cuka yang biasa digunakan dalam bahan masakan adalah cuka buatan yang terdiri daripada asid asetik dan air.

Cuka buah-buahan mempunyai pelbagai khasiatnya yang tersendiri. Di Malaysia jarang kita dengan tentang cuka kurma bukan?

 

Mari kita ketahui 12 perkara yang  menarik tentang cuka kurma.

 

  1. Cuka kurma dapat mencegah berlakunya pembengkakan pada badan
  2. Membuang darah kotor dan melancarkan aliran darah
  3. Melancarkan proses pencernaan makanan
  4. Merawat masalah kahak dan batuk yang berpanjangan
  5. Memelihara kulit dari kesan kepanasan matahari
  6. Mengimbangi kadar asid-alkali dalam badan , membakar kalori dan membuang toksin
  7. Merawat masalah Rahim
  8. Menguatkan gigi, mata dan telinga
  9. Mengatasi masalah gastrik , merawat masalah hempedu
  10. Melancarkan pengeluaran susu ibu
  11. Memperbaiki fungsi limpa
  12. Menghilangkan masalah dahaga dan mengurangkan panas badan

Sumber: Indahnya pemakanan dan perubatan Islam

Tarikh Input: 23/11/2020 | Kemaskini: 27/11/2020 | liliamira

PERKONGSIAN MEDIA

TAMAN PERTANIAN UNIVERSITI
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603 9769 7282/7301
+603 8942 4076
B1611844817