SEKSYEN PERKHIDMATAN, PENYELENGGARAAN DAN BAIKPULIH KENDERAAN | TAMAN PERTANIAN UNIVERSITI
» BAHAGIAN » Bahagian Kejuruteraan Ladang » SEKSYEN PERKHIDMATAN, PENYELENGGARAAN DAN BAIKPULIH KENDERAAN

SEKSYEN PERKHIDMATAN, PENYELENGGARAAN DAN BAIKPULIH KENDERAAN

KAWASAN KERJA @ SEKSYEN KEJURUTERAAN LADANG

Seksyen ini berkeluasan 2.3 hektar.  Komponen kawasan terdiri dari pejabat, bengkel dan tempat letak jentera.  Kawasan kerja Seksyen melibatkan keseluruhan kawasan TPU dan UPM terutama kerja-kerja yang melibatkan penggunaan jentera/perkakasan ladang.

JENIS JENTERA/PERKAKASAN @ SEKSYEN KEJURUTERAAN LADANG

Seksyen ini mempunyai pelbagai jentera dan perkakasan bagi menyokong keperluan pengajaran, penyelidikan dan perkhidmatan UPM.  Di antaranya:

a. jentera berat - 3 unit
b. jentera pertanian - 18 unit
c. jentera industri - 2 unit
d. kenderaan - van, kenderaan panduan 4 roda - 7 unit
e. pam dan alat perladangan
f. mesin-mesin kecil
g. kanopi.

PENYELIDIKAN @ SEKSYEN KEJURUTERAAN LADANG

a. Membantu Jabatan Kejuruteraan Biologi dan Pertanian, Fakulti Kejuruteraan menguji kecekapan alat perladangan seperti jentera penanam jagung.
b. Membantu penyelidikan untuk Pertanian Presis.

PERKHIDMATAN @ SEKSYEN KEJURUTERAAN LADANG

Seksyen ini menyediakan perkhidmatan kenderaan dan jentera pertanian.  Perkhidmatan kelengkapan seperti implemen perladangan, kanopi dan sebagainya juga disediakan.

Kemaskini:: 12/10/2017 [junizawati]